La Poveşti cu Români de elită

CONCEPT

„La poveşti cu români de elită” este noul proiect pe care LSRS l-a lansat, ca o provocare de primăvară, pe 15 ale lunii martie, când doi români de elită – Sandra Pralong şi Alexandru Bălășescu şi-au descărcat tolba de povestaş pentru a dărui celor prezenţi  fragmente de experienţă şi  litere de succes.

Povestea lor poate fi povestea ta!

Românii de elită îşi spun povestea de succes într-un spaţiu neconvenţional, unor tineri care ştiu să asculte  activ. Are loc un dialog între generaţii, un schimb de idei care reuşeşte să electrizeze atmosfera şi să nască sentimente. Povestaşul  ştie că povestea spusă de el va ajuta măcar unul dintre  ascultători să-şi urmeze destinul educaţional dincolo de graniţele ţării, pentru a-şi împlini visul profesional,aici, în România.

UNDE?

Până acum am ascultat poveştile de succes la Jukebox Venue (Str. Turturelelor nr. 11). În viitor ne vom reîntâlni la Orange Concept Store (10 şi 24 mai) şi respectiv la Cărtureşti.

CÂND?

Vom anunţa data şi ora fiecărei întâlniri  de poveste printr-o scrisoare electronică pe blog şi pe site  www.lsrs.ro.

OBIECTIVE

Ne propunem să facilităm interacţiunea directă dintre elitele de azi şi cele de mâine, într-un mediu informal, construind o punte psihologică între generaţii, prin ridicarea barierelor comunicaţionale.

Prin puterea exemplului, demonstrăm că totul este posibil : să-ţi urmezi idealurile şi să-ţi împlineşti cele mai îndrăzneţe vise. Nimic nu-ţi stă în cale!  Experienţa de viaţă şi cariera de succes a acestor oameni frumoşi te motivează şi te inspiră să îţi poţi scrie propria poveste de… elită.

GRUP ŢINTĂ

Tineri (şi nu numai) care doresc să înveţe din experienţa povestită a românilor de elită, adevărate modele sociale şi comportamentale , într-o lume în care ierahiile profesionale nu mai coincid cu cele ierarhice.

DESPRE SESIUNILE DE MENTORING

Sandra Pralong şi Alexandru Bălăşescu au fost primii români de elită care şi-au spus povestea în faţa participanţilor. Pe 15 martie a avut aşadar loc primul eveniment dintr-o serie de discuţii libere, eveniment care a primit un feedback foarte bun din partea participanţilor şi a vorbitorilor.

Sandra Pralong este în prezent Consilier pe probleme de gen şi societate civilă în cadrul Programului pentru Dezvoltare al Naţiunilor Unite Române. În 2006 a fondat Fundaţia SynergEtica, dedicată eticii şi civilităţii; între 1998-2000 a fost consilier prezidenţial pe Relaţia cu Românii de Pretutindeni, iar între 1990-1993 a înfiinţat şi condus Fundaţia Soros pentru o Societate Deschisă în România. Înainte de a reveni în România în 1990, Sandra era Director la săptămânalul Newsweek la New York. Sandra are un Doctorat în Ştiinţe Politice de la Paris, un Master în Drept Internaţional şi Diplomaţie de la Boston, un Master în Filosofie Politică de la New York şi un altul în Administrarea Afacerilor din Elveţia. În 2010, Sandra a publicat “De ce m-am întors în România” (Polirom), în care 39 de români de succes prezintă motivele pentru care au ales să trăiască în România.

Alexandru Bălăşescu a făcut un masterat în antropologie la Lyon şi doctoratul la University of California, specializându-se în antropologia culturii materiale, spaţiul urban, Islam şi modernitate. După finalizarea studiilor, a predat în Paris şi în Bahrain timp de trei ani. În 200, a decis că e vremea să „recunoasca” România şi a revenit în ţară. A fost consilier de imagine pentru alegerile euro-parlamentare, a lucrat în Ministerul Culturii şi a publicat cărţi, iar astăzi este antropolog pentru Renault Technologies şi predă la S.N.S.P.A.

A doua poveste de… ELITĂ  a fost spusă pe 28 martie, de alţi doi oameni de excepţie: Georgiana Coşoveanu şi Marian Staş.

Georgiana este Director Executiv la Casa Asigurărilor de Sănătate a Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului. Absolventă de Relaţii Economice Internaţionale în cadrul ASE Bucureşti şi masterand la Universitatea Bucureşti în Instituţii şi Managementul Programelor Europene, Georgiana a studiat în Rusia şi a absolvit un program de dublă diplomă în „Health Leadership” la Georgetown University şi George Washington University. În prezent, pe lângă funcţia pe care o ocupă în sistemul public românesc, Georgiana Coşoveanu este cercetător la Berkeley University California.

Un pionier al reformei educaţiei în România, Marian Staş este absolvent al Academiei Militare şi al Universităţii Bucureşti şi masterand în politici publice la Harvard Kennedy School of Government. De-a lungul timpului el a coordonat şi implementat numeroase proiecte de impact în România printre care se numără” Liderii Mileniului Trei” (program de educaţional în arta de a conduce) sau „Scoala pe bune„(proiect de transformare a sistemului educaţional românesc). Printre realizările sale de excepţie se numără introducerea programului de bacalaureat internaţional în şcolile publice din România.

Marian Staş despre LSRS:

„În opinia mea, Educaţia este, de departe, proiectul public numărul 1 în România,  în următorii 10-20 de ani. Miza istorică este succesul sau eşecul României în condiţiile generate de dobândirea, la 1 ianuarie 2007, a statutului de ţară membră a Uniunii Europene, iar focalizarea complexă şi de lungă durată a ţării noastre pe transformarea profundă a Educaţiei pe toate palierele sale, într-o manieră fără precedent până în acest moment – incomparabilă cu oricare dintre schimbările ori corecţiile din zona publică la care suntem martori – reprezintă condiţia critică de succes a noii Românii Europene.

Liga Studenţilor Români din  Străinătate este o organizaţie ale cărei proiecte sunt în deplină rezonanţă cu acest obiectiv strategic — de aici, întâlnirea noastră naturală în Conversaţia despre transformarea României prin educaţie.”

După două ore de stat la poveşti cu Georgiana şi Marian, în care răspunsurile magistrale  generau întrebări geniale (una dintre ele- despre procrastinare), am trăit  sentimentul că aceasta era  una dintre poveştile  care îmi doream  să nu se mai termine, pentru că era spusă atât de frumos, chiar de personajele principale.

A treia întâlnire ne-a dezvăluit poveştiile de succes ale  lui Mike Costache şi Vlad Stan. Am vorbit despre determinare şi încredere în forţele proprii, despre antreprenoriat şi lupta pentru idealuri, despre motivaţie şi puterea de a merge înainte.

Mike Costache are o experienţă de 14 ani în management, vânzări, consultanţă şi investiţii bancare. Mike este licenţiat în Economie la Pepperdine University (Malibu, California), are o diplomă în Negociere, Arbitraj şi Mediere de la Pepperdine School of Law şi a absolvit Programul de Negociere pentru Executivi Seniori de la Harvard. În 2006, Mike a fondat compania Leo&Leo în România şi a câştigat contracte de management şi lobbying pentru mărci precum Maserati, NetJets, Sunseeker Yachts, PrivatSea, Marsh, Rockstar Energy Drink, Orgil Greenhouses. În 2008 Mike a fost inclus în “Who’s Who in Business Romania – Cei mai importanţi 1000 de oameni din business”, clasament publicat de Ziarul Financiar. În 2009, Mike a câştigat licenţa de la Donald Trump pentru organizarea concursului pentru desemnarea reprezentantei României la Miss Universe.

Având o experienţă de peste 20 de ani în business, Vlad Stan este în prezent investitor şi angel investor, fiind axat în principal pe online business. Fondator la Vlad Stan & Partners şi Bucharest Hubb, Vlad îşi doreşte să încurajeze spiritul antreprenorial în rândul tinerilor, promovând ideea că afacerile făcute din pasiune aduc valoare şi au potenţialul de a genera profit rămânând mici, dinamice şi inovatoare.

Pe 20 aprilie am avut bucuria de a sta „la poveşti” cu Niels Schnecker (Managing Senior Parner Schnecker van WYK & Pearson)  şi Radu Oprea (Preşedintele Patronatului Tinerilor Intreprinzători din România). Am discutat despre motivare personală şi ambiţie, despre importanţa educaţiei civice şi despre antreprenoriat social. Am aflat că şcoala trebuie ca înainte de toate să creeze nişte membri de valoare pentru comunitate.

Niels Schnecker ocupă din anul 1992 funcţia de Managing Senior Partner la Schnecker van WYK & Pearson, companie specializată în drept internaţional, management strategic şi finanţe. Niels şi-a început experienţa profesională în anul 1982 ca dealer pe piaţa de capital şi piaţa valutară la Merrill Lynch, Pierce, Fenner&Smith, London. A fost consilier special la Casa Albă în timpul administraţiei Reagan şi este ofiţer în retragere al aviaţiei americane. Timp de un an a ocupat funcţia de General Manager al Federal Express, în Johanessburg, Africa de Sud. Are un master în management financiar şi drept, dar şi un MBA obţinut în cadrul National Center for Business Studies în Washington DC. Este Doctor in Philosophy in Economics (titlu obţinut la Universitatea Sorbona, Paris) şi este profesor de management financiar internaţional.

Radu Oprea este preşedintele „Patronatului tinerilor întreprinzători din regiunea de Sud-Est”. Este doctorand în economie, masterand în Politici Publice la Universitatea Pepperdine din California, beneficiar al Bursei Speciale Guvernul României şi al bursei Fritz Pepperdine. Este fondatorul metodei SMART de politici publice recunoscute ca model de bună practică de democraţie participativă în Consiliul Europei. În 2008 a fost research analyst la Burr Consulting din Los Angeles şi a lucrat de asemenea şi pentru primăria din Los Angeles.

Am avut ocazia pe 10 mai să cunoaştem poveştile a doi tineri având vârste apropiate de noi. Irina Scarlat şi Theodor Braşoveanu au fost alături de participanţii la sesiunea de mentoring şi le-au împărtăşit din experienţa lor de studii peste hotare.

La 23 de ani, Irina Scarlat a revenit în România după finalizarea unui program de masterat în Economie Politică la BI Norwegian School of Management şi ESCP Paris. În România, Irina are propria agenţie de PR şi organizare de evenimente, este Vice-Preşedinte Comunicare & Informare al Ligii Studenţilor Români din Străinătate şi cercetător asociat al Centrului pentru Economie şi Libertate.

Laureat al Galei Studenţilor Români din Străinătate 2010, Theodor Braşoveanu este doctorand în fizică teoretică la Princeton University, Statele Unite. Theodor a obţinut de-a lungul timpului numeroase premii pentru realizările sale, a publicat lucrări de specialitate în cele mai prestigioase jurnale ale lumii şi a fost unul dintre cei care au avut şansa de a lucra la generatorul de particule de la Geneva. Alături de Theodor şi Irina, am vorbit despre implicare şi curaj, despre dorinţa de a aduce o schimbare în societatea românească, despre valori şi perseverenţă.

Poveştile de succes continuă. Vă aşteptăm pe 24 mai la Orange Concept Store alături de Sorana Savu şi Cosmin Alexandru. Rămâneţi aproape pentru că vom încheia pe data de 14 iunie sesiunile de mentoring cu un invitat special de proporţii,în cadrul librăriei Verona, Cărtureşti.

Tot ce trebuie să faceţi pentru a vă afla printre  ascultătorii poveştilor cu „Români de elită, Români ca tine”, este să urmăriţi blogul şi site-ul LSRS, pentru a vă înscrie, în limita locurilor disponibile.

Leave a Reply